Vormingen: open aanbod
Agenda
17/10/2025 Terugkomdag - Belevings- en Inspiratiebeurs
Mechelen - Meer info klik hier
23/06/2025 Belevingsgericht contact en humor bij personen met dementie
Gent - Wzc Ter Hovingen (zie onder of klik grijze balk)
26/05/2025 De Clown anders beleven binnen de Zorg
Gent - Wzc Ter Hovingen (zie onder of klik grijze balk)
14/01/2025 Belevingsgericht contact en humor bij personen met dementie
Antwerpen - Wzc Nottebohm - zie info onder (VOLZET)
24/06/2024 Belevingsgericht contact en humor bij personen met dementie
Bierbeek (Leuven) - Wzc d’Eycken Brug (VOLZET)
29/02/2024 Belevingsgericht contact en humor bij personen met dementie
Gent - Wzc Het Heiveld (VOLZET)
Belevingsgericht contact en humor bij personen met dementie
Doelgroep
Medewerkers woonzorgcentra/thuiszorg/geriatrie/psychiatrie/personen met beperking/onderwijs: verpleegkundigen, zorgkundigen, ergotherapeuten, woon-en leefbegeleiders, referentiepersonen, interieurverzorgers, administratieve en technische medewerkers.
Korte omschrijving
Bij mensen met dementie is onze lichaamstaal dé sleutel tot een belevingsgericht contact. Zij voelen soms hun lichaam niet meer of zijn net heel gevoelig op bepaalde lichaamsdelen. Hoe en waar raken we hen best respectvol aan? Hoe kunnen we beter afstemmen en toenaderen? Welke invloed heeft onze stem? Hoe ga je om met humor en wat deel je met je collega’s? Hoe kunnen we bewust zorg meer toedienen vanuit de beweging en minder vanuit de gedachte? Elk gedrag heeft betekenis. Binnen stappen in de wereld van de zorgontvanger kan ons zelfs tijd besparen.
Doel
Aanleren van basis aanrakingstechnieken geïnspireerd door basale stimulatie (Andreas Fröhlich). Authentieke en non-verbale communicatie met de zorgontvanger stimuleren door extra aandacht te geven aan lichaamstaal, tastzin en stem. Zich meer bewust worden van welke positieve invloed humor kan hebben op zorgontvanger en zorggever. Versterking van eigen belevingsgerichte grondhouding tijdens de zorgbenadering via respectvol en speelser contact met de bewoner/patiënt. Observatie van humor en aanraking bespreekbaar maken op teamoverleg.
In deze vorming laten we ons inspireren vanuit de ervaringsgerichte kennis van een referentiepersoon dementie met een passie voor Gentle Clowning. We krijgen zicht op wie deze tedere contactmakers zijn en hoe zij werken. Wat kunnen wij van hen leren om de kwaliteit van de zorgbenadering te verhogen? Dit is geen opleiding tot clown maar wel een leuke vorming waar je vanuit de grondhouding van een Gentle Clown met een andere bril leert kijken, voelen en luisteren. We leggen tevens als zorggever en als team de link met de praktijk. Je gaat naar huis met heel wat bruikbare tips om zonder rode neus deugddoend contact te maken.
Methodiek en aanpak
Door middel van heel wat actieve inlevingsoefeningen, casusbespreking, speelse communicatie en videomateriaal worden we ons sterk bewust van de waarde van onze lichaamstaal bij contact met mensen met dementie.
Inhoud
VOORMIDDAG:
Humor kan veel betekenen in de communicatie met mensen met dementie. Het kan zorgontvanger en zorggever dichter bij elkaar brengen waardoor communiceren makkelijker wordt. De gevoelens en emoties blijven bijzonder levendig. Zonder de ‘filter’ van het verstand worden deze mensen gevoeliger voor wat ‘in de lucht hangt’, voor de humor van mensen met wie ze praten, voor de sfeer in huis. Lachende gezichten om je heen zien maakt mensen rustig en gelukkig. Horen lachen is ook een vorm van communicatie. De kleine vreugdes van alledag bieden kansen om blij te zijn. En met humor kun je tal van moeilijke situaties ontmijnen en overwinnen.
NAMIDDAG:
Personen met dementie voelen soms hun lichaam niet meer of zijn net heel gevoelig op bepaalde lichaamsdelen. Hoe en waar raken we hen best respectvol aan? Hoe kunnen we beter afstemmen en toenaderen? Welke invloed heeft onze stem? Hoe kunnen we zorg meer toedienen vanuit de beweging en minder vanuit de gedachte?
Kennis-borging
Tijdens de vorming is er ruimte voor het delen van ervaringen. Er is een syllabus voorzien en de docent voorziet ook een groot aanbod van inkijkboeken en belevingsgerichte materialen.
Docent
Geert Baetens is maatschappelijk werker met specialisatie dementie, en een passie voor Gentle Clowning. Hij heeft gewerkt als referentiepersoon dementie in een woonzorgcentrum en als consulent bij Expertisecentrum Dementie. Hij was samen met zijn moeder mantelzorger voor zijn vader met dementie. Na vele jaren ervaring in contactwerk met diep verzonken mensen met dementie ging zijn interesse ook uit naar personen met meervoudige beperking. Hij volgde talrijke vormingen zoals o.a. basale stimulatie, werken met stem en verbindend communiceren.
Praktisch
Tijdstip: Maandag 23/06/25 van 09u00 tem 17u00 (incl. middagpauze 45min)
Locatie: WZC Ter Hovingen, Kliniekstraat 29, 9050 Gent
Makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer en auto
Inclusief : Syllabus, attest, verrassingsgeschenk, koffie, thee, water
Meebrengen: Ligmat en blinddoek
Kostprijs bij inschrijving:
- vóór 20/05/25 =139eur incl. btw (114,88eur excl. btw)
- na 20/05/25 =155eur incl. btw (125,10eur excl. btw)
Inschrijven
De Clown anders beleven binnen de Zorg
Doelgroep
Medewerkers woonzorgcentra/thuiszorg/geriatrie/psychiatrie/personen met beperking/onderwijs: verpleegkundigen, zorgkundigen, ergotherapeuten, woon-en leefbegeleiders, referentiepersonen, ..
Korte omschrijving
Mensen met dementie, een psychische kwetsbaarheid of andere beperking hebben soms enkel nog hun voelsprieten. Hoe ga je iemand ontmoeten die je reeds van ver in de gang ziet komen? Hoe maak je contact met iemand die de hele dag aan het roepen of ronddolen is ? Hoe kan je vanuit jouw belevingsclown het contact met voor ons moeilijk bereikbare zorg-vragers anders beleven? Hoe zou het zijn om spontaan te zien wat de andere wél nog kan om zo met een open houding binnen te stappen in de wereld van de zorg-ontvanger?
Als we het woord clown horen denken we nogal snel aan gekte en lachen. Dit schrikt heel wat zorgverleners af. In deze vorming is een rode neus opzetten niet altijd nodig. Het gaat immers om de manier waarop jij met authenticiteit jouw bewoners/patiënten benadert. De belevingsclown heeft niet als doel mensen aan het lachen te brengen. Hij gaat eerder aan de slag met wat er in het hier en nu is. Dit doet hij vooral met tederheid en respect.
Doel
Deze dag heeft zeker NIET als doel om jou op te leiden tot clown, maar WEL de belevingsclown in jezelf te ontdekken. We proeven van basistechnieken belevingsclownerie. We worden ons meer bewust van welke positieve invloed speelse communicatie kan hebben op zorgontvanger en zorggever. We willen onze eigen belevingsgerichte grondhouding versterken tijdens de zorgbenadering via respectvol en meer belevingsgericht contact met de bewoner/patiënt. We beleven het verschil tussen ‘contact maken’ en ‘verbinding maken’. In deze vorming laten we ons inspireren door twee ervaringsdeskundigen in beleef-clownen. We krijgen zicht op wie deze tedere contactmakers zijn en hoe zij werken. Wat kunnen wij van hen leren om de kwaliteit van de zorgbenadering te verhogen? Je leert met een andere bril kijken, voelen en luisteren. Je gaat naar huis met heel wat bruikbare tips om met of zonder rode neus deugddoend contact te maken.
Methodiek en aanpak
Via spelvormen uit de clownerie en improvisatietheater, speelse communicatie , casusbespreking en foto materiaal gaan we aan de slag. Door humor, traagheid, (samen)spel, muziek en aanraking ontdekken we onze persoonlijke manier van ont-moeten. Ieder van ons is immers uniek.
Inhoud
Dagelijks werken in een zorgomgeving met mensen die moeilijk bereikbaar zijn is niet evident. Heel wat vragen komen op ons af: Hoe kom je de kamer binnen? Hoe ga je iemand ontmoeten die je reeds van ver ziet aankomen? Wat doe je met iemand die repetitieve handelingen of geluiden maakt? Hoe ga je reageren met steeds terugkerend verdriet? Is er een verschil tussen de kamer en de leefruimte? Wat doe je met iemand die in het verleden zit? Hoe kom je te weten of iemand slaapt zonder aanraking? Hoe kan jij je meer bewust worden van de altijd aanwezige connectie met je collega(s)?
Deze vragen en nog veel meer gaan we uitdiepen door naar elkaar te luisteren. We gaan actief aan de slag en mekaar inspireren om onze contacten vanuit een andere invalshoek uit te diepen. We gaan lachen, ontroeren, emoties brengen, er gewoon zijn, en vooral onszelf blijven. We vinden het belangrijk dat je in deze vorming je goed voelt. Je kiest zelf of je meedoet of meevolgt zodat je steeds vanuit je eigen comfortzone kan beleven. We maken er een super ontspannen dag van door te genieten, beleven en proefondervindelijk te spelen, gaan we jou onderdompelen in deze mooie wereld. Door deze samen te mee te beleven en te ervaren kan deze dag een verrijking betekenen voor jouw werk, jezelf en je omgeving. Met de praktijkvoorbeelden vanuit onze groep kan je achteraf experimenteren met jouw bewoners/patiënten.
Kennis-borging
Door samen ervaringen te delen leggen we de link met de praktijk. Kort na deze dag ontvang je een blad met tips en info. Er is een aanbod van inkijkboeken en belevingsgerichte materialen. Je ontvangt een attest van deelname.
Docent
Bart Klingele heeft jarenlange ervaring in een leidinggevende functie en als leerkracht in het buitengewoon onderwijs. Mensen motiveren, individueel benaderen op een persoonsgerichte manier, en dit met véél geduld staat steeds centraal. Tijdens en na deze carrière volgde hij opleidingen in binnen- en buitenland zoals: talent- en persoonlijkheidsontwikkeling, groepsdynamica, improvisatie, beleeftheater en (rouw)clownerie. Al deze sterktes zet hij wekelijks al meer dan 10 jaar in als Cliniclown bij kinderen in het ziekenhuis en als Belevingsclown bij volwassenen met dementie en/of andere beperking. Daarnaast is hij actief als personal beleef-clown-coach voor mensen die werken binnen een zorgomgeving.
Geert Baetens is maatschappelijk werker met specialisatie dementie, en een passie voor Gentle Clowning. Hij heeft gewerkt als referentiepersoon dementie in een woonzorgcentrum en als consulent bij Expertisecentrum Dementie. Hij was samen met zijn moeder mantelzorger voor zijn vader met dementie. Na vele jaren ervaring in contactwerk met diep verzonken mensen met dementie ging zijn interesse ook uit naar personen met meervoudige beperking. Hij volgde talrijke vormingen zoals o.a. basale stimulatie, werken met stem en verbindende communicatie. Als oprichter van Facebookgroep Dementie Anders Beleven probeert hij dagelijks duizenden mensen te inspireren tot meer positieve beeldvorming.
Praktisch
Tijdstip: Maandag 26/05/25 van 09u00 tem 17u00 (incl. middagpauze 45min)
Locatie: WZC Ter Hovingen, Kliniekstraat 29, 9050 Gent
Makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer en auto
Inclusief : Tipsblad, attest, verrassingsgeschenk, koffie, thee, water
Meebrengen: Hoedje of muts, sjaal of opvallend kledingstuk
Kostprijs bij inschrijving:
- vóór 20/04/25 =139eur incl. btw (114,88eur excl. btw)
- na 20/04/25 =155eur incl. btw (125,10eur excl. btw)
Inschrijven
(mocht het niet lukken stuur een mail naar harakoa@outlook.com)